SomnLinistit

Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv la copiii de până 1 an

”A sunat alarma monitorului, dar copilul mi se pare în regulă. Este vorba despre o alarmă falsă?”

Așa încep de multe ori întrebările primite de la dumneavoastră. Bineînțeles că se poate să apară alarme false. Însă, dacă monitorul este nou și instalat corect, este vorba de evenimente excepționale.

Atunci de ce sună alarma, chiar dacă se pare că este sănătos copilul și respiră? Am abordat-o pe Anna Růžičková, consultant somn pentru copiii de până la 3 ani, cu această întrebare.

Anna Růžičková (28 ani) este consultant somn certificat Baby-Led-Sleep & Well-Being Specialist by Isla Grace cu experiență de 5 ani în domeniul medical. De asemenea este autorea profilului de instagram ”Spanek miminek” („Somnul bebelusilor”) cu care Nanny colaborează de mult timp. Este mămica fiului ei Jakub în vârstă de 9 luni.

”Motivul pentru care începe să sune alarma chiar dacă bebelușul arată sănătos și liniștit poate să fie așa numitul Sindrom de Apnee în Somn Obstructiv. Acest sindrom cauzează oprirea repetată a respirației în somn, care durează cel puțin două cicluri de respirație. Afectează unul din zece copii cu vârsta de până un an.” explică Anna Růžičková. ”Vestea bună este că majoritatea au simptome ușoare, care cu trecerea timpului trec de la sine.” adaugă.

Simptomele apneei la copii pot fi următoarele:

  • Copilul doarme cu gura deschisă
  • Copilul are gura deschisă aproape toată ziua
  • Sforăit
  • Tragerea aerului în piept
  • Copilul are pauze în respirație pe durata somnului
  • Treziri frecvente
  • Copilul este iritabil mult timp
  • Copilul nu se poate concentra și este împrăștiat

 

”Dacă observați majoritatea acestor simptome pe o perioadă de minim 2 săptămâni, mergeți la pediatru. Consecințele apneei netratate includ probleme de creștere, sau mai rău, tulburări de personalitate, tulburări de comportament și dispoziție, etc. Apneea este asociată cu o oxigenare slabă a celulelor și o reacție de trezire care pune capăt așa numitei pauze de apnee și permite reluarea respirației. La pauzele de apnee reacționează monitorul de respirație prin semnalizare, care poate fi percepută de către părinți ca o alarmă falsă, deoarece copilul respiră normal în continuare. Cu toate acestea luați în seamă semnalizarea monitorului.” solicită la prudență Anna Růžičková.

”Tratarea apneei include în majoritatea cazurilor operarea polipilor și amigdalelor. În unele cazuri este suficientă scoaterea amigdalelor, chiar dacă nu par mari. Problemele cu respirația pot fi grave și ar trebui discutate cu un specialist. Mergeți la pediatru sau la un specialist O.R.L.. Întrebările referitoare la calitatea respirației în somn ar trebui să fie în toate controalele pediatrice regulate. Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv poate fi tratat și în cadrul clinicilor specializate în somn.” atenționează consultanta.

Surse:
CHAN, James, Jennifer C. EDMAN a Peter J. KOLTAI. Obstructive Sleep Apnea in Children. American Family Physician [online]. Cleveland, 2004, 5(69), 1147-1155 [cit. 2021-5-16]. Disponibil: https://www.aafp.org/afp/2004/0301/p1147.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *