SomnLinistit

Sindromul morții subite la sugari (SIDS) – informații generale

Termenul Sindromului morții subite la sugari (sudden infant death syndrome – SIDS) este folosit de către medici pentru cazurile când bebelușul moare subit fără niciun motiv aparent. De obicei, nu mai respiră în somn și se sufocă. Sindromul este foarte perfid deoarece nu are simptome după care să vă dați seama că bebelușul dumneavoastră este în pericol.

Anual mor în jur de 22 000 de sugari în întreaga lume. Care sunt cele mai mari riscuri? Și poate fi prevenit SIDS? Am intrebat medicul pediatru MUDr. Lucie Skálová.

Sindromul morții subite a sugarului afectează cel mai adesea bebelușii între a doua și a patra lună. Dar există pericolul și mai târziu. Până la ce vârstă se poate manifesta SIDS?

Riscul este cel mai mare până la vârsta de 6 luni, dar poate apărea până la 1 an. Riscul de SIDS scade odată cu creșterea vârstei copilului. De asemenea, amenință copiii la termen. Cu toate acestea, cauzele specifice ale SIDS sunt încă necunoscute.

Studiile internaționale au evidențiat diverși factori de risc care cresc probabilitatea bolii. Care sunt unii din acești factori?

Factorii de risc includ, de exemplu, dormitul pe abdomen, fumatul mamei sau nașterea prematură. Tulburările respiratorii și ale ritmului cardiac cresc, de asemenea, riscul. Au efect și alimentația artificială, supraîncălzirea copilului (haine, pături, dormitor supraîncălzit), saltea prea moale sau dormitul împreună cu părinții într-un singur pat.

Care sunt cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a preveni SIDS?

Cea mai fiabilă protecție împotriva SIDS este eliminarea factorilor de risc, adică nu fumați, puneți copilul să doarmă pe spate cu capul întors pe o parte (nu pe burtă), în propriul pătuț. Dacă bebelușul regurgitează mai mult, așezați-l într-o poziție ridicată. Nu puneți pernă sau animale de pluș în pat, folosiți o saltea mai tare. Dacă este posibil, alăptați copilul. Nu supraîncălziți camera în care doarme bebelușul și îmbrăcați-l corespunzător.

De asemenea, puteți preveni SIDS utilizând monitorul de respirație pentru bebeluși Nanny, care monitorizează mișcările respiratorii ale bebelușului și vă alertează vizual și acustic în timp util în cazul unei opriri ale respirației. Monitorul de respirație Nanny este în plus dispozitiv medical certificat și de aceea este folosit de către maternități din întreaga lume. Instalarea sa este rapidă și ușoară, iar funcționarea sa este la fel de simplă. Monitorul nu necesită nicio întreținere specială. Și din cauza duratei lungi de viață a bateriei, este obișnuit să le introduci o singură dată, atunci când pornești pentru prima dată Nanny.

Cum funcționează monitorul de respirație?

Indicatorul luminos verde clipește de fiecare dată când copilul respiră. Dacă bebelușul nu respiră timp de 20 de secunde sau dacă ritmul respirator al copilului scade sub 8 respirații pe minut, se va aprinde o lumină roșie și va suna o alarmă. Sunetul unei alarme este adesea suficient pentru a trezi un copil dintr-un somn adânc și a inspira. Dacă nu, începeți imediat resuscitarea și sunați la 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.